Mit csinál a pszichológus és mi az a pszichológiai tanácsadás?

Pszichológusként, két szituáció fordul elő az emberrel sokszor. Az egyik gyakorlatilag a következő: „hajaj, akkor vigyázzunk, hogy mit mondunk”. A másik pedig az azonnali megnyílás, amint fény derül a pszichológus pszichológus mivoltára: múltkor például relaxációs masszáson a masszőr megismerkedésünk után 10 perccel halva született gyermekéről kezdett mesélni. Szerintem ez azt jelenti, hogy a pszichológusi tevékenységet még mindig egyfajta misztikum lengi körül, másrészt pedig, hogy nem véletlenül általános közvélekedés, hogy a pszichológusok átvették a papok/lelkészek társadalmi szerepét. De mit csinál a pszichológus valójában és mire jó a pszichológiai tanácsadás? Ezt szeretném elmagyarázni érthető nyelven.

Az általános sztereotípia szerint a pszichológus félálomba merülve hallgatja a kanapén fekvő páciens legbensőbb gondolatait, problémáit, majd ezeket elemezve „megjavítja” a klienseket. A kanapé „mítosza” a pszichoanalitikus hagyományokból ered, ahol a pszichológus gyakorlatilag felsőbbrendű szerepbe helyezkedve, orvosként kezelte a klienseket. Ez a sztereotípia a freudi kezdeteket jeleníti meg: a pszichológia születésekor, a 20. század elején valóban így kellett elképzelni egy pszichoterápiás ülést. Azóta viszont a pszichológia annyira differenciálódott, hogy a különböző irányzatai egymástól teljesen máshogy képzelik el a psziché (lélek) működését, és ebből fakadóan a tanácsadást és magát a pszichológust is. Vannak, akik azt gondolják, hogy az emberi viselkedés biológiailag meghatározott, ezért leginkább a gyógyszerekben hisznek. A behavioristák abban hisznek, hogy minden a tanuláson alapszik, ezért egzakt módszereket fejlesztettek ki arra, hogy hogyan építsék le bennünk a maladaptív viselkedésmintáinkat és hogyan építsenek adaptív viselkedésmintákat ezek helyére. A kognitív pszichológusok arra esküsznek, hogy az információfeldolgozás milyensége határoz meg mindent, ezért egy kognitív terápiában az információfeldolgozási sémáink és forgatókönyveink fogják a fő szerepet kapni. A pszichodinamikus elmélet képviselői a gyerekkori élményeinket szeretnék tudatosítani.

Magát a pszichológust leegyszerűsítve tehát az a pszichológiai iskola definiálja, ahova tartozik. Egy dologban azonban mindenki egyetért: a rogersi tanácsadó dimenziók, vagyis az empátia, a feltétel nélküli elfogadás és a kongruencia mind a facilitáló pszichikus környezet alapvető vonásai, amelyek szükségesek a tanácsadás és a terápia sikerességéhez. Mit is jelent ez? Ha valakit elfogadunk és becsülünk, önmagával szemben gondoskodó attitűdöt fejleszt ki, elfogadja önmagát. Ha empatikusan odafigyelünk rá, lehetősége lesz, hogy maga is pontosabban értse meg, mi zajlik benne. Amint a személy megérti az énjét és elfogadja azt, úgy saját élményeivel jobban egybevágó, kongruens ént fejleszthet ki. A pszichológus tehát egyenrangú félként tekint a kliensére, gyakorlópályát biztosít az énje megtapasztalásához és fejlesztéséhez. A köztük lévő interakcióban a pszichológus saját módszertani irányultságának megfelelően különböző „befolyásoló” technikákat alkalmaz, amelyek a kliens gyorsabb fejlődéséhez járulnak hozzá. Viszont konkrét tanácsokat nem ad. Akkor mégis hogyan történik terápiás változás? A terápiás változás újabb és újabb belátások alapján épül fel: a kliens eleinte panaszként, tünetként fogalmazza meg elakadásait, problémáit. A pszichológus empátiás válaszában visszajelzéseket ad az alapján, amit a kliens verbálisan és non-verbálisan közöl, és az érzések alapján, amiket ezek a közlések a pszichológusban keltenek. A pszichológus egy objektív, érzelmi függéstől mentes tükröt tart a páciens elé, ami segítségével a páciens egyre jobban megérti problémáit és megtalálja azok múltbéli modelljeit. Ezt csinálja a pszichológus.

Megosztás FacebookonVissza a cikkekhez

About The Author

1 hozzászólás

  1. this domain szerint:

    You could certainly see your expertise within the article you write.
    The arena hopes for more passionate writers such as you who
    are not afraid to mention how they believe. At all
    times follow your heart.