A pszichológiai tanácsadás kereteiről.

A Mit csinál a pszichológus és mi is az a pszichológiai tanácsadás?” című bejegyzésben írtam arról, hogy hogyan segít egy pszichológus. Arról viszont, hogy konkrétan hogyan is kell elképzelni ezt a helyzetet, és mik a keretei egy ilyen ülésnek kevesebb szó esett.

Odáig eljutottunk, hogy a „pszichológushoz járás” nem feltétlenül a kanapén fekvést jelenti. A pszichológus és kliense egy semleges helyen, a pszichológus rendelőjében találkoznak, általában a pszichológus és a páciens egymással félig szemben helyezkedik el, praktikusan egy kis asztal választja el őket. A folyamat maga egy első interjúval kezdődik, ami gyakorlatilag a „találkozás”: a pszichológus próbálja megérezni a kliens működésmódját. Megpróbálja megfogni azokat a pillanatokat, amikor megelevenedik a kapcsolati dinamika, és a kliens „elárulja”, hogy miben van szüksége segítségre (ez nem feltétlenül egyezik meg azzal, a problémával, amivel felkeresi a pszichológust). A továbbiakban a probléma azonosítása és felmérése történik: a pszichológus hipotéziseket állít fel és bizonyítékokat keres (adott esetben teszteket használ). Ezek alapján a klienssel együtt kitűz egy közös célt aminek eléréséért együtt fognak dolgozni. A szerződéskötést követően a pszichológus adott módszerek mentén segíti a kliensét a cél eléréséért. A pszichológus és a kliense általában hetente találkoznak, 50 perces üléseken, az első interjú lehet hosszabb, akár 90 perces.

A pszichológiai tanácsadás egy különleges, eltolt kommunikációs helyzet, aminek a fókuszában a kliens áll: az ő személyisége, az ő problémái. A pszichológus háttérbe vonja saját egoját és teret ad a kliensnek, gyakorlatilag „átfuttatja” a lelkén a kliens problémáit annak érdekében, hogy a kliens egyre jobban megértse és tudatosítsa azokat. Ez az „átfuttatás” távolságtartást igényel, azt igényli, hogy a pszichológus objektív tudjon maradni és ne aggassa rá a saját vélekedéseit és hiedelmeit az adott problémára. Itt nem személyes, hanem munkakapcsolatról van szó: egy adott probléma megoldására köt szövetséget a pszichológus és kliense.

Megosztás FacebookonVissza a cikkekhez

About The Author

1 hozzászólás

  1. Nagyon érdekes dolgokról írsz. Érdemes elolvasni.