Rólam

Üdvözlöm! Somsák Zsuzsa, tanácsadó szakpszichológus, család-és párterapeuta vagyok. Elsősorban egyéni életvezetési, vezetői-és karriertanácsadást, valamint párkapcsolati terápiát végzek személyes és on-line üléseken.

A boldogság az a homályos cél, amely felé mindenki igyekszik. A cél eléréséhez mindannyian rendelkezünk térképpel. Van, aki szerencsés: eleve egy szuper térképpel indul útnak és még jól is tájékozódik a világban. Akad, akinek sokkal nehezebb a dolga: egy bonyolultabb térkép áll rendelkezésére vagy nem tájékozódik olyan jól. Rossz ösvényt választ és sokszor kell visszafordulnia, máshol jár, mint ahol a térkép alapján hiszi vagy eltévedt.  A pszichológus elkísérhet egy darabon és segíthet megérteni vagy akár átrajzolni a  boldogságtérképünket.

Kérjen időpontot

Életút

Diplomámat az ELTE pszichológia szakán szereztem tanácsadás pszichológiája és szervezetpszichológia szakirányokon, de Hollandiában, a Tilburg Egyetemen is volt alkalmam tanulni. A tanácsadó szakpszichológus képzést szintén az ELTE-n végeztem, családi és párkapcsolati tanácsadás specializációval. Később pár-és családterapeuta címet szereztem. Párterápiás munkámat az Érzelem Fókuszú Terápia (ÉFT) szemléletében végzem, ÉFT terapeuta jelöltként. Jelenleg a Semmelweis Egyetem doktorandusz hallgatójaként az ÉFT intervenciós lehetőségeit kutatom.

Ezen túl a szervezet-, és munkapszichológia iránti érdeklődésem sem lankadt, pszichológiai praxisom mellett HR tanácsadás területen is dolgozom. Ebből adódóan pályaválasztási, pályamódosítási és egyéb karriertanácsadáshoz kapcsolódó eseteket is szívesen vállalok. Szintúgy közel állnak hozzám a vezetői identitás, munkahelyi stressz és burn-out, valamint a szervezeti boldogság kérdései.

Magyar Családterápiás Egyesület és a Magyar Pszichológai Társaság tagja vagyok.


Tanulmányok

  • 2011 – ELTE: Okleveles pszichológus
    • Életvezetés és Tanácsadás
    • Szervezet, munka- és döntéspszichológia
  • 2011 – ELTE: Pszichológia szakos tanár
  • 2014 – ELTE: Tanácsadó szakpszichológus
    • Családi és párkapcsolati tanácsadó
  • 2017 – Magyar Családterápiás Egyesület: család-és párterapeuta
  • 2017 – jelenleg is: ÉFT Alapítvány
    • 2017 ÉFT alapképzés (Externship)
    • 2018 ÉFT haladó képzés (Core skills)
    • 2018-től szupervízió alatt dolgozó ÉFT terapeuta jelölt, az akkreditáció előtt
  • 2020 – jelenleg is: Semmelweis Egyetem, Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola

 

Párterápia (ÉFT)

Az Érzelem Fókuszú Terápia (ÉFT) elmélete szerint a párkapcsolati elakadások többsége leírható egy állandósult viselkedési és érzelmi mintázattal. Ez az interakciós minta örökös konfliktust és a kilátástalanság érzését hozhatja a kapcsolatba, mintha újra és újra ugyanazt a lemezt tennék fel. A párterápiás üléseken feltárjuk ezeket a negatív interakciós ciklusokat és a pár tagjai megtanulják azonosítani a sokszor közel sem tudatos érzelmi megéléseiket. Megismerik és megértik saját és partnerük kötődési szükségleit. A terápiában résztvevő párok számára lehetővé válik, hogy ismét biztonságot adó köteléket alakítsanak ki. Az ÉFT-ról bővebben itt olvashat.

Forduljon hozzám bizalommal az alábbi témakörök kapcsán:

– párkapcsolati krízisek, szexuális problémák

– ismétlődő konfliktushelyzetek, kommunikációs nehézségek

– kapcsolat kiüresedése

– féltékenység, megcsalás

A Szempillantás podcastben az ÉFT terápiáról beszélgettünk Imre Gábor kollégámmal. A Tilos Rádió Teszt és Lélek műsorában az ÉFT terápia volt a téma.

Egyéni tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás egy különleges, eltolt kommunikációs helyzet, amely fókuszában a kliens áll: az ő személyisége, élethelyzete és problémái. Elfogadó, empatikus légkörben kérdéseimmel, visszajelzéseimmel segítem a hozzám fordulót, hogy jobban megismerve önmagát és aktuális élethelyzetét képessé váljon elakadásainak megoldására. Egy adott probléma megoldására kötünk szövetséget, amely során  azon dolgozunk, hogy a kliens a személyes növekedése útjára lépjen, meglelje saját szabadságát, autonómiáját és felismerje kompetenciáit. Munkámat a rendszerszemlélet jellemzi: hiszem, hogy a kliens elakadásai az őt körülvevő társas, társadalmi környezetben értelmezhetőek teljeskörűen.

Forduljon hozzám bizalommal az alábbi témakörök kapcsán:

– életvezetési nehézségek

– párkapcsolati elakadások, társkeresési nehézségek, válás/szakítás

– pályaválasztási, munkahelyi problémák, karrierváltás, kiégés

– identitáskérdések, önismereti törekvések

– kommunikációs problémák, asszertivitás

 

HR tanácsadás

Magánpraxisom mellett a szervezet-, és munkapszichológia iránti érdeklődésem sem lankadt. Több éves tapasztalatot szereztem a versenyszférában HR tanácsadóként, főként toborzás-kiválasztás területén, valamint szervezetfejlesztési projektekben. Ennek köszönhetően felső-és középvezetőkkel dolgoztam együtt, és számos szervezet működésébe nyertem betekintést.

Saját vezetői pozíciómból adódóan tudom, hogy a nyitott, bizalomra épülő szervezeti kultúra, a munkavállalók jólléte, az empowerment nemcsak népszerű varázsszavak, hanem olyan értékek, amelyek üzletileg is hasznot hoznak.

Forduljon hozzám bizalommal az alábbi témakörök kapcsán:

– vezetői identitás kérdései, vezetői pozícióból fakadó stressz kezelése, munkahely-magánélet egyensúlya, kiégés

– szervezeti kultúra, szervezeti boldogság, well-being

– munkavállalói empowerment

HR szakmai pályafutásomról bővebben itt tájékozódhat.

Elérhetőség

+36 70 413 43 30

kapcsolat@somsakzsuzsa.com


Revital Medical Center
Dunaharaszti, Kossuth Lajos utca 91.

Rendelési idő:
hétfő 9:00-20:00
on-line: egyeztetés alapján


Dunavarsány

Rendelési idő:
Egyeztessen időpontot konzultációra

Vegye fel velem a kapcsolatot!