Hazudj, ha tudsz! Paul Ekman-tól az érzelmi intelligenciáig

Magyarországon is nagy népszerűségre tett szert a “Hazudj, ha tudsz” című sorozat. Azt viszont kevesen tudják, hogy a sorozat mögött a világhírű pszichológus Paul Ekman tudományos eredményei állnak. Ekman volt, aki leírta a lenti képen látható hat alapérzelmet és azt, hogy ez a hat alapérzelem a világon mindenhol ilyen arckifejezésben fut ki. Későbbi kutatásai során egy olyan kódrendszert dolgozott ki, amely az arcizmok mozgása alapján leírhatóvá teszi, hogy az adott személy milyen érzelmeket él át.

Elsőre furán hathat a hazugság és az érzelmek egy lapon való emlegetése, pedig nagyon is sok közük van egymáshoz. Leegyszerűsítve mondhatjuk azt is, hogy minden érzelem kifejeződik egy arckifejezésben, és az arckifejezések és a non-verbális kommunikációnk pedig elárulhatják hazugságainkat. A sorozat főhőse is gyakorlatilag az adott személy érzelmein keresztül következtet arra, hogy vajon hazudik-e az illető vagy sem.

Az érzelmek felismerése az érzelmi intelligencia alapvető összetevője. Definíció szerint az érzelmi intelligencia azoknak a képességeknek a gyűjteménye, ami a saját és mások érzelmeinek észlelésével, érzékelésével, kezelésével és a rájuk való reagálással kapcsolatos. Ezek a képességek az élet minden területén rendkívül fontosak. Fejleszthetőek és fejleszteni is kell őket. Az érzelmek felismerésének képességét például a Kiefer Group képzésein is, akik kifejezetten Paul Ekman nyomdokait követik. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.

érzelemk

A hat alapérzelem

Megosztás FacebookonVissza a cikkekhez

About The Author

1 hozzászólás

  1. Jerrold szerint:

    Hiya very cool blog!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your blog and
    take the feeds also? I’m satisfied to search out a lot of useful
    info right here in the submit, we want work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.

    . . . . .