Pszichológia a 21. században. Online tanácsadás – Miért ne?

A pszichológiában nem új gondolat a tanácsadó és a kliens fizikai távolsága. Freud sok kliensével levelezett, például Junggal kész szupervíziós esetmegbeszéléseket „tartottak” levélben (ezt láthatjuk a Veszélyes vágy című filmben is). Ettől függetlenül az e-tanácsadás (vagyis amikor a tanácsadó és kliense az Internet felhasználásával lépnek kapcsolatba: chatelnek vagy skypeolnak) az elmúlt 10 év technikai fejlődésének és a készség szintű internetes felhasználói kultúra kialakulásának a következménye. Mit is gondoljunk erről?

A 21. század kezdete kétség kívül digitalizált életünk elsöprő állomása volt: van online identitásunk és online kapcsolataink, minden szeszélyünket online applikációk szolgálják ki. Az „információs sztráda” emberek otthonait köti össze, mind a személyes, mind a szakmai életükben. Folyamatos kutatások és viták zajlanak a 21. század információs társadalmának pszichére gyakorolt hatásairól. Izolálódunk-e vagy éppen hogy összeköt minket az online tér? Kevesebb barátunk van vagy éppen több? Lehetőség az önkifejezésre vagy éppen a valós személyiség elrejtése? Mik az előnyök és mik a hátrányok? Ezek mind fontos kérdések, de talán a kategorikus válaszok helyett mégis az a legfontosabb, hogy hogyan tudjuk jól használni ezeknek a lehetőségnek a hihetetlen tárházát.

Van tehát egy olyan kommunikációs eszközünk, amit bármilyen célra használhatunk: miért ne állítanánk a pszichológia szolgálatába? A jó kérdés talán az kell, hogy legyen: hogyan állítsuk a pszichológia szolgálatába?

Az online tanácsadás nem kevésbé szakszerű, mint a személyes tanácsadás, más. Ahogy az egyes terápiás megközelítések különböznek egymástól, úgy az online tanácsadás is különbözik a személyes formájától, de alapjaiban ugyanarról van szó. Az online pszichológusnak az online térben kell megvalósítani a rapportot, kialakítania egy terápiás kapcsolatot, amely alkalmas a terápiás változásra. Képesnek kell lennie az online empátia, elfogadás és hitelesség megjelenítésére. Rengeteg olyan eszköz áll a rendelkezésére, ami a személyes terápiában is: tükrözi kliense érzéseit, segíti a problémák kreatív megoldását, információt nyújt, konfrontál, támogat. Annak az online tanácsadónak a munkája, aki alapos diagnosztikai információkkal és átgondolt kezelési tervvel rendelkezik, reális terápiás célokat tűz ki és helyén kezeli az online helyzet korlátait ugyanolyan hatásos.

A cikk itt is megjelent: Pszichológus blog

Megosztás FacebookonVissza a cikkekhez

About The Author

6 hozzászólás

 1. These are genuinely wonderful ideas in regarding blogging.
  You have touched some pleasant things here. Any way keep up wrinting.

 2. Piper szerint:

  I loved your blog post.Thanks Again. Keep writing.

 3. Thank you for expressing all these wonderful idea.We all expect a similar thing from you in the future.Continue the good job.

 4. Stan Tyndal szerint:

  Hello!! thanks for sharing this precious tips.I was searching such an information. for quite a some time,luckily i came accross your superb blog.Carry on the excellent job.I expect in future too you are going to write-up this type of helpful info.

 5. this domain szerint:

  Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so
  I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell
  phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site!

 6. I just want to mention I am beginner to weblog and really loved your web page. Probably I’m going to bookmark your website . You absolutely have great posts. Kudos for revealing your website page.